Аметист

Аметист

Характеристиката на минерала:

Разновидност на кварца (окис на кремия). Окраската му зависи от  включените в него различни елементи и от светло до тъмно виолетов цвят. На силно слънце аметистът може постепенно да изгуби своят цвят и да стане жълтеникаво сив, но при повторна обработка с рентгенови лъчи неговият цвят може да се възстанови и подсили. Неговата окраска е предизвикана от нарушаването на кристалната решетка и наличието в нея тривалентно желязо. Както и планинския кристал аметиста също може да има форма на кристалите с шест разклонения. Този камък може да се обърка с флюрита, но флюрита е по мек от аметиста и може да бъде надраскан със стъкло докато аметиста сам оставя следа в/у стъклото. При многочасово нагрвяне при температура около 500 градуса по целзий се превръща в цитрин ( жълт разновидност на кварца ) и става жълто кафяв.
Аметистовия кварц е природно непрозрачен аметистов кристал с млечно бяла основа.


Аметиста може допълнително да се оцветяват с бои за да им се придаде по-силен виолетов оттенък и да се отстрани жълтите оттенъци за това такъв аметист трябва много внимателно да се измие в сапунен разтвор.
Природният аметист леко променя своя цвят в зависимост от осветлението от температурата и от ъгъл от който се гледа. За това този камък е бил много обичан от мореплавателите и пътешествениците.  Те са вярвали че при много внимателно наблюдение може от оттенъка на камъка да направиш прогноза за времето: Ако камъка бил леко по-тъмен значи ще има дъжд. Ако той е с по-светъл оттенък времето ще бъде ясно.
Аметиста е с виолетов цвят с различен интензитет и понякога с розов или червеникав оттенък, като разновидност на кварца и най-ценния от кварцовата група. Аметиста е любимият камък на църковните служители с него са украсявали икони, олтари, любимите си кръстове. В днешно време аметиста се използва като материал за ингурстрацията на пръстени , обици, медальони и т.н. Мъничките кристалчета на аметиста се използват като сувенирен камък в украшенията. Окраската в кристалите задължително се разпределя неравномерно:
пирамидите на нарастването на разклоненията в положителен (върховете на кристалите) са украсено в пурпурно виолетов цвят, а на отрицателния ромбоид (основата на кристала) са безцветни или слабо виолетови;  Хексомалната призма – са безцветни или леко опушени на цвят. Това е свързано с неравномерното разпределение на елементарните килийки в кварца на центровете на аметистовата украса и предизвиква явлението аномален плеохроизъм. В природата аметиста се среща в изтеглени и скиптровидни кристали, а в двойни и чертвартовинкови, и паралелно шестковатни агрегати. Като правило дължината на кристалите е от 5-до 100мм. Понякога се срещат значителни големи кристали.


Месторождението на аметиста се свързва с пигментните хидротермални образования.  В СНГ те са известни в полярен Урал, среден Урал, в средна Азия (селбур) и др. , Якутия, Обман, Селгур, на север изток в пределите на Омолонско средния масив (Кедонское). Аметистовите четчици са известни в уникално месторождение на нос кора. На пребрежието на кандалакския залив на бяло море, в Армения (Иджеван), в Азейрбеджан (Дашкесан), източен Сибир. Зад граница аметистът се добива в Бразилия, Уругвай, Индия, Шриланка, САЩ, (Вирджиния и Аризона) Зимбабве (МВАКАМБИКО  – едно от най-големите находища в света, в Мадагаскар, в Австралия и др. Аметиста има едно коварно свойство неговите цветове които са наситени  и живи на слънчева светлина или на изкуствена светлина визуално бледнеят и чезнат. Само някой особено ценни аметисти имат сочен по червен оттенък. Това са изключително медни камъни, въпреки че и те изгарят на светлина.

Най-тъмните и красивите аметисти са възникнали в цептанитие разделящи гранитните масиви четци и други наситено виолетови кристали с пирамидален облик растат в отворените  празни цепнатини  укривайки техните стени аметистите се образуват от ниско температурни разтвори.  Горната част на плаща от лава е напълнен с кирастоловидни балончета от газ и пара – ахатови и халцедонови  мендалини. Средите на тези мендалини – жеоди – са обсипани с кристали на планинския кристал. През 1900г. в Бразилия е била открита  гигантско находище – пещера с дължина 10м и ширина 5м чиито вътрешни стени блестели с големи и тъмни кристали на аметиста. Аметистовите четчици са мънички кристалчета които така силно са притиснати един към други че от тях стърчат само острите им главички и проблясват само триъгълните им крайчеца. Преди всички такива четчици възникват там където има различни планински скални образования пясъчници които са разбити на мрежови цепнатини а по тези цепнатини се стичат разтвори. Извличайки  кристалчета от тези различни видове скали тези леко топли разтвори се наслагват в цепнатините като планински кристал и аметист запълвайки покривайки празните места като килим от островръхи ситнички кристалчета.  Понякога площта на четчиците на аметиста достига до 10-тки и 100-тни квадратни сантиметра. Синтетичните аметисти са много чисти.  Те могат незначително да си променят окраската на дневна и изкуствена светлина ( имитират александрит  ). Цената на аметиста, както и на другите ювелирни камъни е много не постоянна значително ниската цена на аметиста в днешно време може вероятно да се обясни с наличието на пазара на голямо количество прекрасни синтетични аметисти, които практически не се отличават по много от хемологическите си показатели от природата. Цената на естествените и синтетичните аметисти днес е примерно еднаква.

Магически свойства на камъка.

Аметиста винаги се е считал за един от най-могъщите талисмани.  Камък на духовността. Камък против опиянение. През всичките векове аметиста се е считал за мощен пазител от зла съдба, а от женското сърце камъка гонел не споделената или старата и неувяхваща любов откривайки нови възможности. В древността от аметист са правили купи и чаши предпазващи от опиянение също така и от отрови. В качеството си на талисман камъкът привлича милостта на управляващите правейки човека бдителни и способсвакйи ръста на неговото благоразумие.
ако се инкрустира на аметиста изображение на луната и слънцето то това е един от най-силните амулети срещу магии и уроки и.н. Често аметиста който е с най тъмна окраска се използва за талисман на непобедимите войни като им е давал увереност и храброст предпазвайки ги от прибързани и необмислени действа. В търговските дела камъкът е носил на притежателя си късмет, подпомага е в търговията и е охранявал неговото имущество.
Това е много красив, здрав и разностранен камък, който е бил известен още в древен Египет известно е поверието за шуменските жреци че аметистът е способен да  поражда любов към даряващия даже в този случай когато приемащия дара преди това е бил влюбен в друг. В Рим аметистът е бил благословен камък, който носил късмет, покой и благодат, успокоявал е нервите и караниците и разправиите. Напастници с аметист са носили първите християни по късно аметиста е заблестял на ръцете на бившите духовни лица. При посвещението си в кардинал на посвещение се връчвал пръстен с аметист, от където в католическите страни е дошло названието на този камък – епископски, пастирски а в Русия архиерейски. В средните векове са го наричали (апостолски камък). Аметиста олицетворява чистосърдечност, искреност, безопасност умиротвореност, а според източните предания – щастие благополучие и оптимизъм.  Легендата за отрезняващото въздействие на аметиста се обяснява просто:  Ако се пие вино от аметистова чаша никой не вижда до колко той е разредено с вода. Своето название той получава в чест на прекрасната нимфа аметист към която бога на виното и радостта е изпита внезапна страст.  Но прекрасната нимфа отхвърлила неговите домогателства тъй като обичала пастира Сирикос  – красивия музикант и любимец  на Аполон.
оскърбен Дионис я преследвал през луга и гора а нимфата избягвайки го извикала на помощ богинята Артенида. Тъкмо когато Дионис се опитал да заключи нимфата в стойте обвята богинята я е превърнала в блестящ лилав камък който в нейна чест бил наречен Аметист.

Таг: Аметист, гердан от аметист, гривна от аметист, висулка от аметист, пръстен от аметист, обици от аметист.

 

Бижутерия Онлайн

Бижута, изработени от естествени камъни, никога няма да излязат от мода. Красота на полусъпоценни камъни подчертават вашият уникален образ, създават ярък акцент към вашия стил и ще ви радват с грация и красота. Всяка жена иска да бъде привлекателна, ефективна и стилна: Mодните бижута от естествени камъни помагат тя да се превърне в уникална и желана. Нашите натурални бижута са чудесен подарък за вашите близки, защото всеки продукт е минерал! Такъв подарък ще остави ярко впечатление. Добре дошли в нашият онлайн магазин!

Контакти

Магазин
Созопол, Републиканска 21
Телефон за поръчки
0879 403 131
Email за поръчки
shoppika7777@gmail.com

Facebook